wtorek, 19 listopada 2013

CUKINIA LUB KABACZEK FASZEROWANY WARZYWMI I MIĘSEM Z DODATKIEM PIECZONYCH FIOLETOWYCH (TRUFLOWYCH)ZIEMNIAKÓW



fotografia potrawy niebawem :)


Składniki:
1000 g fioletowych (truflowych) ziemniaków
1 duża cukinia
300 g  żółtej fasoli szparagowej
300 g marchwi
różyczki z ½ brokuła
2 papryki
500 g pomidorów
500 g mielonego mięsa
olej 
1 cebula
2 ząbki czosnku  
zioła: oregano, bazylia, pietruszka, tymianek, rozmaryn, papryka do smaku
sól pieprz

wykonanie:
Ziemniaki dokładnie  umyć,   pokroić w ćwiartki, skropić olejem, opruszyć ziołami i ułożyć w brytfannie wysmarowanej olejem.  Piec 40 minut w temperaturze 200 stopni.
Warzywa przygotować na parze. Najpierw wstawiamy (na ok. 30 minut) do parowaru te, które  wymagają dłuższego czasu obróbki: fasolę, marchew, brokuł
W trakcie (na ok. 15 minut) dokładamy przekrojone wzdłuż i wydrążone cukinie oraz pokrojone w paski papryki.
W tym czasie podsmażyć mięso.  czosnkiem, solą i pieprzem.
W osobnym naczyniu przygotować sok z obranych ze skóry, rozdrobnionych pomidorów. Kiedy się rozpadną zblendować.
Połączyć z mięsem, fasolą, marchwią, brokułem i paprykami. Dodać zioła, czosnek i przyprawy.
Napełnić wydrążone cukinie. Podawać z pieczonymi fioletowymi ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz