wtorek, 19 listopada 2013

SAŁATKA Z PURPUROWYCH ZIEMNIAKÓW ZE ŚLEDZIEM



Składniki:
750 g purpurowych ziemniaków (nazwę "purpurowe ziemniaki" stosujemy dla ziemniaków o czerwonym miąższu. "Czerwone ziemniaki" mają tylko skórkę w tym kolorze)
2 marynowane śledzie
150 g kiszonych ogórków
2 jajka ugotowane na twardo
1 jabłko
sól pieprz do smaku
Sos:
3 łyżki octu balsamicznego
9 łyżek oleju
sól, pieprz
4 łyżeczki cukru
2 łyżeczki musztardy Dijon

Wykonanie:
Ziemniaki umyć, gotować na parze lub w wodzie ok. 20 minut. Odcedzić, wystudzić, obrać
i pokroić w średniej wielkości kostkę. Dodać dość drobno pokrojone pozostałe składniki. Doprawić solą i pieprzem. Dodać sos, delikatnie wymieszać.
Sos

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz