PURE Z PURPUROWYCH ZIEMNIAKÓW Z PŁATKAMI DZIKIEJ RÓŻY
Składniki:
1200
g purpurowych ziemniaków
1
łyżka masła
½
szklanki chłodnego mleka
sok
z limonki
5-
6 płatków dzikiej róży
kilka
listków roszponki do dekoracji
Wykonanie:
Ziemniaki umyć,
gotować na parze lub w wodzie ok. 20 minut. Odcedzić, obrać, utłuc lub
przecisnąć przez praskę wraz z mlekiem, masłem i solą. Wymieszać z sokiem z
limonki.
Płatki dzikiej róży umyć i posiekać. Użyć do
dekoracji wraz z roszponką. Płatki róży
są niezwykle aromatyczne. Wystarczy kilka, żeby potrawa uzyskała silny aromat.
PURE
Z FIOLETOWYCH ZIEMNIAKÓW Z PORAMI I SUSZONYMI GRUSZKAMI
Składniki:
1200
g fioletowych ziemniaków
1
łyżka masła
½
szklanki chłodnego mleka
sok
z limonki
2
pory
garść
suszonych gruszek
olej
do smażenia
otarta
gałka muszkatołowa,
sól,
pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki umyć,
gotować na parze lub w wodzie ok. 20 minut. Odcedzić, obrać, utłuc lub
przecisnąć przez praskę wraz z mlekiem, masłem i solą. Wymieszać z sokiem z
limonki.
Gruszki zalać wodą i
na chwilę odstawić.
Odrzucić uszkodzone
liście i większość zielonej części porów.
Przeciąć wzdłuż na pół, bardzo dokładnie wymyć. Pokroić w półkrążki.
Smażyć do miękkości wraz z gruszkami. Doprawić solą, pieprzem i gałką
muszkatołową.
Wyłożyć na puree.
PUREE Z ŻÓŁTKIEM
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz