niedziela, 17 listopada 2013

ZUPAKREM Z PURPUROWYCH ZIEMNIAKÓW Z KURKAMI I ŚWIEŻYMI ZIOŁAMI





składniki:
600 g purpurowych ziemniaków
200 g kurek
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
150 ml śmietany
1 łyżka mąki
sól, pieprz
trzy łyżki posiekanych ziół:
(np. koperek, tymianek, majeranek)

Wykonanie:
Ziemniaki umyć, obrać, pokroić, zalać wrzątkiem i gotować do miękkości.
Cebulę drobno pokroić, przesmażyć na maśle. Dodać do wywaru wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić do smaku. Lekko przestudzoną zupę blendować ze śmietaną do czasu, aż konsystencja będzie jednolita. Kurki przesmażyć na maśle, dodać do zupy wraz z umytymi i drobno posiekanymi ziołami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz