sobota, 9 listopada 2013

PUREE Z FIOLETOWYCH (TRUFLOWYCH) LUB PURPUROWYCH ZIEMNIAKÓW


 pure z fioletowych ziemniaków

 
i pure z purpurowych ziemniaków
Składniki:
1200 g fioletowych (często nazywane truflowymi) lub purpurowych ziemniaków (w odróżnieniu od "czerwonych ziemniaków", purpurowe mają nie tylko czerwoną skórkę, ale i miąższ)
½ szklanki zimnego mleka
1 łyżka masła
sól
Wykonanie:
Ziemniaki umyć, gotować na parze lub w wodzie ok. 20 minut. Odcedzić i wystudzić. Obrać, utłuc lub przecisnąć przez praskę wraz z mlekiem, masłem i solą.

Przykładowe sosy:
Beszamel:
1 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 szklanki mleka
sól, pieprz, (gałka muszkatołowa, sok z cytryny, zioła- np. koperek) do smaku.
Rozpuścić w rondelku masło, dodać mąkę cały czas mieszając. Kiedy mąka zacznie wrzeć wlewać powoli mleko ciągle mieszając, do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji. Dodać sól 
i pozostałe składniki. Można dodać łyżeczkę przyprawy curry
Żurawinowo - chrzanowy:
do gorącego beszamelu dodać  2 łyżeczki chrzanu, 3 łyżki żurawiny do mięs, 1 łyżeczkę cukru,  3 łyżki żurawiny świeżej lub mrożonej. Wymieszać.


1 komentarz:

  1. Jak tu smakowicie i fioletowo się porobiło.:) Dziękuję za podlinkowanie do mojego przepisu.U mnie wkrótce przepis na smakowite,pieczone pomme de terre 'Blue d' Artois'. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń