pure z fioletowych ziemniaków
i pure z purpurowych ziemniaków
|
Składniki:
1200
g fioletowych (często nazywane truflowymi) lub purpurowych ziemniaków (w odróżnieniu od "czerwonych ziemniaków", purpurowe mają nie tylko czerwoną skórkę, ale i miąższ)
½
szklanki zimnego mleka
1
łyżka masła
sól
Wykonanie:
Ziemniaki
umyć, gotować na parze lub w wodzie ok. 20 minut. Odcedzić i wystudzić. Obrać,
utłuc lub przecisnąć przez praskę wraz z mlekiem, masłem i solą.
Przykładowe
sosy:
Beszamel:
1 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 szklanki mleka
sól, pieprz, (gałka
muszkatołowa, sok z cytryny, zioła- np. koperek) do smaku.
Rozpuścić w rondelku
masło, dodać mąkę cały czas mieszając. Kiedy mąka zacznie wrzeć wlewać powoli
mleko ciągle mieszając, do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji. Dodać sól
i pozostałe składniki. Można dodać łyżeczkę przyprawy curry
i pozostałe składniki. Można dodać łyżeczkę przyprawy curry
Żurawinowo - chrzanowy:
do gorącego beszamelu
dodać 2 łyżeczki chrzanu, 3 łyżki
żurawiny do mięs, 1 łyżeczkę cukru, 3
łyżki żurawiny świeżej lub mrożonej. Wymieszać.
Zobaczcie
też koniecznie ten przepis: http://kipiacykociolek.blogspot.com/2013/02/puree-z-fioletowych-ziemniakow-z.html
Jak tu smakowicie i fioletowo się porobiło.:) Dziękuję za podlinkowanie do mojego przepisu.U mnie wkrótce przepis na smakowite,pieczone pomme de terre 'Blue d' Artois'. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń