wtorek, 19 listopada 2013

SAŁATKA Z FIOLETOWYCH (TRUFLOWYCH) ZIEMNIAKÓW Z BOCZKIEM I ŻURAWINĄ




Składniki:
300 g fioletowych ziemniaków
150 g wędzonego boczku
2 średniej wielkości cebule
1 puszka białej fasolki
olej do smażenia
1 łyżeczka mielonej papryki
2 łyżki świeżych lub mrożonych żurawin
sól, pieprz, mielona papryka, rozmaryn do smaku

Sos:
2 łyżki soku z cytryny
6 łyżki oliwy
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki musztardy Dijon


Wykonanie:
Ziemniaki umyć, gotować na parze lub w wodzie ok. 20 minut. Odcedzić, wystudzić, obrać i pokroić w kostkę. Boczek przesmażyć z cebulą, wystudzić.
Połączyć z ziemniakami i odsączoną fasolą i żurawinami. Doprawić solą, pieprzem, rozmarynem. Dodać sos, delikatnie wymieszać.
Sos:

Wszystkie składniki   dokładnie wymieszać

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz