sobota, 9 listopada 2013

PURE Z FIOLETOWYCH (TRUFLOWYCH) ZIEMNIAKÓW Z KAWIOREM, JAJAMI PRZEPIÓRCZYMI I CYKORIĄ


Ta potrawa z ziemniaków jest zachwycająca, ale dotychczas nie udało mi się zrobić godnego zdjęcia. Może ktoś pomoże? :)  

Składniki:
1200 g fioletowych (truflowych) ziemniaków
1 łyżka masła
½ szklanki chłodnego mleka
4 łyżki czarnego kawioru
16 ugotowanych na twardo jaj przepiórczych
4  cykorie
150 g  żółtego melona
garść roszponki
sok z połowy cytryny
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka cukru
sól

Wykonanie:
Ziemniaki umyć, gotować na parze lub w wodzie ok. 20 minut. Odcedzić i wystudzić. Obrać, utłuc lub przecisnąć przez praskę wraz z mlekiem, masłem i solą.
Jaja przepiórcze gotować  60 s. z dodatkiem 1 łyżki soli, co ułatwi ich obieranie. Wystudzić, podzielić na połówki.
Cykorie umyć, oddzielić na listki, odrzucając gorzki rdzeń.  Dodać łyżeczkę cukru, sól, sok z cytryny. Dodać umytą roszponkę i pokrojony w kostkę melon. Delikatnie wymieszać z oliwą. Połówki jaj ułożyć na puree. Dodać surówkę.  Całość posypać kawiorem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz