Ta potrawa z ziemniaków jest zachwycająca, ale dotychczas nie udało mi się zrobić godnego zdjęcia. Może ktoś pomoże? :)
Składniki:
1200
g fioletowych (truflowych) ziemniaków
1
łyżka masła
½
szklanki chłodnego mleka
4
łyżki czarnego kawioru
16
ugotowanych na twardo jaj przepiórczych
4 cykorie
150
g żółtego melona
garść
roszponki
sok
z połowy cytryny
2
łyżki oliwy
1
łyżeczka cukru
sól
Wykonanie:
Ziemniaki umyć,
gotować na parze lub w wodzie ok. 20 minut. Odcedzić i wystudzić. Obrać, utłuc
lub przecisnąć przez praskę wraz z mlekiem, masłem i solą.
Jaja
przepiórcze gotować 60 s. z dodatkiem 1
łyżki soli, co ułatwi ich obieranie. Wystudzić, podzielić na połówki.
Cykorie
umyć, oddzielić na listki, odrzucając gorzki rdzeń. Dodać łyżeczkę cukru, sól, sok z cytryny.
Dodać umytą roszponkę i pokrojony w kostkę melon. Delikatnie wymieszać z oliwą.
Połówki jaj ułożyć na puree. Dodać surówkę.
Całość posypać kawiorem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz