wtorek, 19 listopada 2013

PIECZONE FIOLETOWE (TRUFLOWE) ZIEMNIAKI Z GĘSINĄ I PESTKAMI GRANATA



Składniki:
1200 g fioletowych (truflowych)  ziemniaków
2 filety z gęsi
2 średnie czerwone cebule
garść suszonych śliwek
1 łyżka rodzynków
olej
tymianek
łyżka masła
natka pietruszki
pestki z połowy granata

Wykonanie:
Ziemniaki dokładnie umyć, pokroić w ćwiartki, skropić olejem, doprawić tymiankiem.
Filety umyć i osuszyć. Natrzeć solą, czosnkiem, odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. W naczyniu żaroodpornym rozgrzać olej, włożyć mięso, wlać niepełną szklankę wrzątku, dodać cebulę, suszone śliwki i rodzynki. Na mięsie położyć wiórki masła. Wstawić do piekarnika i piec 70-80 min, polewając sosem. W połowie pieczenia dodać purpurowe ziemniaki. Po wyjęciu 
z piekarnika i lekkim przestudzeniu udekorować granatem i pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz