Składniki:
1200
g fioletowych (truflowych) ziemniaków
2
filety z gęsi
2
średnie czerwone cebule
garść
suszonych śliwek
1
łyżka rodzynków
olej
tymianek
łyżka
masła
natka
pietruszki
pestki
z połowy granata
Wykonanie:
Ziemniaki
dokładnie umyć, pokroić w ćwiartki, skropić olejem, doprawić tymiankiem.
Filety
umyć i osuszyć. Natrzeć solą, czosnkiem, odstawić w chłodne miejsce na kilka
godzin. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki. Piekarnik nagrzać do temperatury
180°C. W naczyniu żaroodpornym rozgrzać olej, włożyć mięso, wlać niepełną
szklankę wrzątku, dodać cebulę, suszone śliwki i rodzynki. Na mięsie położyć
wiórki masła. Wstawić do piekarnika i piec 70-80 min, polewając sosem. W
połowie pieczenia dodać purpurowe ziemniaki. Po wyjęciu
z piekarnika i lekkim przestudzeniu udekorować granatem i pietruszką.
z piekarnika i lekkim przestudzeniu udekorować granatem i pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz