wtorek, 19 listopada 2013

SAŁATKA Z ZIEMNIAKÓW Z KOZIM SEREM I CZARNUSZKĄ




Składniki:

Po 200 g ziemniaków purpurowych, żółtych i fioletowych (truflowych)
150 g sera koziego
½ czerwonej  lub żółtej papryki
1 mała, drobno pokrojona cebula
2 jajka ugotowane na twardo garść czarnych oliwek bez pestek
sól, czarnuszka do smaku
Sos:
sok z połowy cytryny
6 łyżek oleju z pestek dyni lub oliwy
1 ząbek czosnku  wyciśnięty przez praskę
2 łyżeczki cukru


Wykonanie:
Wszystkie ziemniaki umyć, gotować  razem na parze lub w wodzie ok. 20 minut. Odcedzić, wystudzić, obrać i pokroić w kostkę. Połączyć z pokrojoną papryką, jajkami i serem. Dodać sól, czarnuszkę, oliwki i sos, delikatnie wymieszać.
Sos:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz